top of page

Bildgalleri - Kyrkor

Här har jag samlat en del bilder som jag själv tagit när jag rest runt - i fädrens spår - för att besöka och uppleva de platser och orter, där våra förfäders bott och verkat. På de flesta av dessa platser så finns det kyrkor, och det är ju i kyrkoböckerna från dessa församlingar som jag hittat mycket av den information rörande släktens medlemmar som jag funnit under årens lopp, och som jag valt att dela med mig av.

Alla bilder är inlagda i ett bildspel som automatiskt byter bild. Om du vill stanna upp och titta på en viss bild så klickar du bara på den så stoppar bildspelet.

Jag har även lagt upp en separat sida där jag tänkte lägga upp bilder på släktens medlemmar. Den sidan hittar du här: bilder på släktens medlemmar

 

Boo kyrka 


Boo kyrka ligger inte långt från Orminge i Nacka kommun utanför Stockholm. Här ute på Hasseludden (gården Riset) bodde trädgårdsmästaren Karl Emanuel Åfeldt (1827-1896) med sin familj. Karl Emanuel Åfeldt föddes i Dalby, Uppland, men flyttade 1865 till Boo och Hasseludden, som idag är känt för sitt Yasuragi spa.

Dalby kyrka 


Dalby kyrka ligger i den lilla orten Dalby vackert beläget på en höjd ovanför sjön Ekoln söder om Uppsala.
Här bodde och arbetaren klockaren och organisten Per Emanuel Åfeldt (1796-1859) med sin stora familj. 

 
Gryta kyrka 


Gryta kyrka ligger strax öster om Örsundsbro, beläget mellan Uppala och Enköping.
Ett stenkast från kyrkan ligger Gryta boställe, dit trumpetaren Gustaf Adolf Åfeldt (1751-1817) flyttade år 1804 och levde här till sin död 1817. Han var gift med Helena Sundmark, och de hade fyra barn tillsammans - tre döttrar och en son.

Starrkärr kyrka / Starrkärr

 

Starrkärr kyrka ligger inte långt från Älvängen, några mil nordost om Göteborg.
På kyrkogården ligger min morfars far, Karl Einar Åfeldt (1903-1989) begraven.


Inte långt inte långt från kyrkogården, ligger gården/torpet där min morfar och hans syskon växte upp tillsammans med deras far Karl Einar, samt mor Karin Alfrida Åfeldt (1903-1948) - född Rosén.

Syskonskaran bestod av: morfar Karl-Erik Åfeldt (1927-2012), Lars Ingvar Åfeldt (1928-1994), Sven Einar Åfeldt (1934-2015), Hans Sigvard Åfeldt (f. 1938), Inga-Britt Åfeldt (1942-2009) samt Per-Olof Åfeldt (f. 1946). 

 

Vendel kyrka 


I Vendel, några mil nordost om Uppsala finner vi Vendel kyrka och egendomen/torpet Västa Ekeby finns kvar. Här bodde Nils/Niclas Åfeldt från 1750 fram till sin död, och här föddes alla hans barn som senare kom att växa upp och skaffa sig egna famiiljer. Själva området där kyrkan ligger är otroligt vacker, med en stor fin mur som sluter sig kring kyrkan och kyrkogården. Hela området ligger väldigt vackert beläget, så det är helt klart värt ett besök.
 

 

Viksta kyrka 


I Viksta på bostället Jellsta/Jällsta, bodde Nils/Niclas Åfeldt med sin familj fram till 1749/1750, då de flyttade till Vendel. I Viksta 1745 så gifte sig Nils/Niclas Åfeldt med Gunilla Margareta Sahlgren.
 

 

Viksta kyrka 


I Viksta på bostället Jellsta/Jällsta, bodde Nils/Niclas Åfeldt med sin familj fram till 1749/1750, då de flyttade till Vendel. I Viksta 1745 så gifte sig Nils/Niclas Åfeldt med Gunilla Margareta Sahlgren.
 

 

bottom of page