top of page

Artiklar / Dokument

Hovpredikanten Clemens Åhfeldt
 

Clemens Åhfeldt är den mest kände personen i vår släkt. Han  var nog en "kändis" på sin tid, och hade samröre och kontakt med några av rikets  mest kända och inflytelserika personer. Då han tjänstgjorde hos kungliga hovet, så innebar det så klart att han med tiden fick ett väldigt prominent kontaktnät och som påverkade  hans och hans familjs sociala status.
Han var bland annat lärare åt de unga prinsarna på hovet i slutet av 1800-talet, dvs Gustav Adolf (den blivande kunden Gustav VI Adolf), samt hans yngre bröder prinsarna Wilheilm och Erik

Trumpetare som tjänat hos Livregementet till häst

Det är flera medlemmar av släkten, som tjänat det svenska anrika regementet Livregementet till Häst, bland annat som trumpetare. 
Nils/Niclas Åfeldt tjänstgjorde som just trumpetare, vilket även tre av hans söner gjorde.
Här nedan finns ett dokument som är en dokumentation av alla de trumpetare jag hittat, som tjänstgjort hos Livregementet till häven dem som trumpetare. Här nedan är har jag tagit fram ett dokument med namnet på en del av de trumpetare som tjänat vid regementet.

Volontärryttaren Hans Dumky
 

Det visade sig att vi hade en väldigt intressant förfader i vår släkt, och en person som verkligen var med och krigade tillsammans med Karl XII. Dessutom verkade hans liv vara en helt otrolig historia, med otaliga omtumlande händelser. Här är historien om Hans Dumky, vars dotterdotter gifte sig med en viss Karl Fredrik Åfeldt.
 

Carl Leonard Vihlen - Svensken som var med och grundade citrusodlings-industrin i Florida i slutet av 1800-talet.

 

Man brukar räkna Carl Leonard Vihlen som en av de personer, som var med och byggde upp industrin för kommerisell odling av citrusfrukter i Florida under slutet av 1800-talet. Han kom från Sverige, och hade en mor som hette Gustafva Wilhelmina Åfeldt, och som tillhör vår släkt. Detta innebär att vi har fått kontakt med en massa "nya" amerikanska släktingar, som både jag och min fru har varit och hälsat på i Florida, samt att de varit här och besökt sina förfäders hemland. Otroligt kul och spännande tycker vi.

Read more
(artikel på engelska)

bottom of page